Δώστε το προσωπικό σας στίγμα στον χώρο της εστίασης διακοσμώντας σωστά την επιχείρησή σας
Δώστε το προσωπικό σας στίγμα στον χώρο της εστίασης διακοσμώντας σωστά την επιχείρησή σας
10 Apr

‘Οταν σχεδιάζετε τη διαρρύθμιση και τη διακόσμηση ενός μπαρ, ενός καφέ ή ενός εστιατορίου, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψιν. Το φαγητό σε ένα εστιατόριο για παράδειγμα, είναι μία ολιστική εμπειρία που περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από το φαγητό. Η εμπειρία του πελάτη ξεκινά από τη στιγμή που αυτός μπαίνει στον χώρο. Το περιβάλλον, ο φωτισμός, τα έπιπλα, η ακουστική και πολλά άλλα στοιχεία, συνεργάζονται ώστε να δημιουργήσουν μία απολαυστική εμπειρία για κάθε επισκέπτη.

Έχετε μπει ποτέ σε κάποιον χώρο εστίασης που σας έκανε να νιώσετε αμέσως χαλαρά και άνετα και σας προϊδέασε ότι θα περάσετε καλά; Είναι βέβαιο ότι αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά συνέβη χάρη στην ισορροπία διαφόρων στοιχείων που εξέπεμψαν τη σωστή πληροφορία προς εσάς. Αν θέλετε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που θα προσφέρει μία συναρπαστική, αυθεντική, αξιομνημόνευτη εμπειρία, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε ο χώρος να ικανοποιεί και τις 5 αισθήσεις.
Το χρώμα
Το χρώμα είναι ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του πελάτη. Για παράδειγμα, το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο, είναι χρώματα που ανοίγουν την όρεξη, γι’αυτό και θεωρούνται κατάλληλα για ένα εστιατόριο. ‘Ερευνες έχουν δείξει ότι το φωτεινό κόκκινο χρώμα αυξάνει την πίεση και τους χτύπους της καρδιάς, ενώ στέλνει δυνατό σήμα στον εγκέφαλο ότι πεινάει. Το κίτρινο και το πορτοκαλί συνδέονται με την αίσθηση χαράς, αφθονίας και ζεστασιάς, που νιώθει κανείς όταν κάθεται σε ένα γεμάτο τραπέζι. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι θα βάψετε όλους τους τοίχους του εστιατορίου σας κίτρινους ή κόκκινους. Μπορείτε για παράδειγμα, να επιλέξετε αυτά τα χρώματα για τα είδη παρουσίασης και σερβιρίσματος.

Αντίθετα, το γκρι, το μαύρο, το καφέ, το μωβ και το μπλε, καταπιέζουν την όρεξη γιατί ο εγκέφαλος συνδέει αυτά τα χρώματα με το χαλασμένο φαγητό, γι’αυτό και πρέπει να αποφεύγονται ή να χρησιμοποιούνται με φειδώ σε έναν χώρο εστίασης. Ωστόσο, ο συνδυασμός του μαύρου με το χρυσό, δίνουν ένα σοφιστικέ και πολυτελές ύφος. ‘Αλλο χρώμα που πρέπει να αποφεύγουμε είναι το λευκό, γιατί κάνει το φαγητό να φαίνεται πιο άχρωμο και συνεπώς, λιγότερο λαχταριστό. Σε γενικές γραμμές, αποφεύγουμε όλα τα χρώματα που δεν υπάρχουν στη φύση σαν τροφές.
Οι γνώμες διίστανται για το πράσινο χρώμα. Είναι γεγονός ότι επειδή είναι χρώμα της φύσης, συμβολίζει την υγεία και τις ευεργετικές ιδιότητες των τροφών. Θα μπορούσε λοιπόν να είναι το ιδανικό χρώμα για ένα εστιατόριο που βασίζεται στην πλούσια σε φυτικές ίνες υγιεινή διατροφή και τη χορτοφαγία.
Ο φωτισμός
Ο φωτισμός είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη διαμόρφωση οποιουδήποτε χώρου. Σε έναν χώρο εστίασης, πρέπει να συνδυαστούν τρεις τύποι φωτισμού, ανάλογα με την ατμόσφαιρα που θέλουμε να δημιουργήσουμε:
Πρώτον, ο κεντρικός φωτισμός του χώρου μέσω φωτιστικών οροφής. Αυτός είναι που θα ορίσει τον κύριο χαρακτήρα του χώρου. Ο έντονος φωτισμός δίνει ζωντάνια και είναι προτιμότερος για καθημερινούς, γρήγορης εξυπηρέτησης χώρους εστίασης (fast-food, καφέ). Αντίθετα, ο χαμηλός φωτισμός ενδείκνυται για εστιατόρια που προσανατολίζονται προς το fine dining, γιατί δημιουργεί μία χαλαρωτική και οικεία ατμόσφαιρα που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα. Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε ο φωτισμός να είναι ομοιογενής και ευχάριστος.
Πρώτον, ο κεντρικός φωτισμός του χώρου μέσω φωτιστικών οροφής. Αυτός είναι που θα ορίσει τον κύριο χαρακτήρα του χώρου. Ο έντονος φωτισμός δίνει ζωντάνια και είναι προτιμότερος για καθημερινούς, γρήγορης εξυπηρέτησης χώρους εστίασης (fast-food, καφέ). Αντίθετα, ο χαμηλός φωτισμός ενδείκνυται για εστιατόρια που προσανατολίζονται προς το fine dining, γιατί δημιουργεί μία χαλαρωτική και οικεία ατμόσφαιρα που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα. Σε κάθε περίπτωση, φροντίζουμε ο φωτισμός να είναι ομοιογενής και ευχάριστος.

Δεύτερον, ο στοχευμένος φωτισμός μέσω σποτ, επιτοίχιων φωτιστικών ή αμπαζούρ. Τον χρησιμοποιούμε σε συγκεκριμένα σημεία που χρειάζονται περισσότερο φως, π.χ. για να διαβάσουν οι πελάτες μας το menu ή να έχουν εύκολη πρόσβαση στο τραπέζι τους ή την τουαλέτα.
Τρίτον, ο τονισμένος φωτισμός. Είναι αυτός που θα προσθέσει τον παράγοντα Χ στον χώρο μας και μπορεί κυριολεκτικά να τον μεταμορφώσει. Χρησιμοποιείται για να τραβήξει την προσοχή σε ένα συγκεκριμένο σημείο, για παράδειγμα έναν πίνακα ή ένα ιδιαίτερο έργο τέχνης.

Πρέπει να μπορούμε να προσαρμόσουμε τον φωτισμό ανάλογα με την ώρα της ημέρας, ώστε ο χώρος μας να μην είναι ούτε υπερβολικά φωτεινός, ούτε πολύ σκοτεινός. Επίσης, αποφεύγουμε τα πολύ χαμηλά φωτιστικά γιατί δημιουργούν σκιές στα πρόσωπα. Πέρα από αυτά, η επιλογή των φωτιστικών μας εξαρτάται άμεσα από την ατμόσφαιρα που θέλουμε να δημιουργήσουμε: οι απλίκες στους τοίχους και ο περιμετρικός φωτισμός στο ταβάνι αντί του κεντρικού, κάνουν τον χώρο πιο ευχάριστο. Η ίση κατανομή φωτιστικών στον χώρο, τον κάνει να φαίνεται πιο ευρύχωρος. Αντίθετα, η ανομοιομορφία του φωτισμού, ο επιτοίχιος φωτισμός και ο φωτισμός σε χαμηλότερα επίπεδα, προσφέρεται για χαλάρωση.
Η όσφρηση…
Πέρα από την όραση που καλύψαμε με τις προηγούμενες παραγράφους και φυσικά τη γεύση που θα προσφέρετε με το μενού σας, η όσφρηση είναι μία αίσθηση που δε θα πρέπει να παραμελήσετε. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι μία ευχάριστη μυρωδιά μπορεί να είναι ο βασικός λόγος που θα ξαναεπισκεφτεί κάποιος την επιχείρησή σας και ότι μία σωστή επιλογή αρώματος μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις έως και 300%. Αυτό συμβαίνει γιατί η όσφρηση συνδέεται με τη μνήμη και η μυρωδιά καθορίζει τον τρόπο που οι πελάτες θυμούνται την εμπειρία τους στον συγκεκριμένο χώρο. Μπορείτε να επιλέξετε να μυρίζει το φαγητό που ψήνεται ή μία εποχιακή μυρωδιά, όπως η μέντα. Η μυρωδιά θα πρέπει να είναι ευχάριστη και διακριτική, ώστε να συμπληρώνει την εμπειρία, χωρίς να αποσυντονίζει τον επισκέπτη.

Το άρωμα της λεβάντας λέγεται ότι προσφέρεται για χαλάρωση και ισορροπία, η βανίλια είναι επίσης χαλαρωτική και μειώνει το άγχος, το χαμομήλι μειώνει τη θλίψη, η μυρωδιά του ψημένου ψωμιού μας κάνει να νιώθουμε άνετα σα να βρισκόμαστε στο σπίτι μας και μας ανοίγει την όρεξη, ενώ η μυρωδιά του ταλκ μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς και να νοσταλγούμε την παιδική μας ηλικία. Αντίθετα, η “τσίκνα” του ψημένου κρέατος κάνει τον χώρο να φαίνεται μικρότερος και πιο ασφυκτικός. Εξίσου σημαντικός λοιπόν είναι και ο σωστός εξαερισμός του χώρου.
Η ακοή…
Η ένταση της μουσικής δε θα πρέπει να είναι πολύ δυνατή, ούτε όμως και ανεπαίσθητη. Οι έρευνες δείχνουν ότι ο ένας στους 4 πελάτες εκφράζει δυσαρέσκεια για κάποιον χώρο εστίασης εξαιτίας της πολλής φασαρίας. Εξάλλου, δε θέλουμε να αποσπάται η προσοχή των πελατών μας από το φαγητό τους, ούτε να μην μπορούν να συζητήσουν ήρεμα μεταξύ τους, εξαιτίας της δυνατής μουσικής.

Αν αντίθετα, ο χώρος παραείναι ήσυχος, οι άνθρωποι νιώθουν αφιλόξενα και δε νιώθουν άνετα να συνομιλήσουν, γιατί νομίζουν ότι οι γύρω τους θα τους ακούσουν. Στα μπαρ, η δυνατή μουσική, όχι μόνο δεν ενοχλεί, αλλά ενδείκνυται: οι έρευνες έχουν δείξει ότι όταν η ένταση του ήχου ξεπερνά τα 88 ντεσιμπέλ, οι άνθρωποι έχουν την τάση να πίνουν περισσότερο και πιο γρήγορα, με συνέπεια να παραγγέλνουν σύντομα το επόμενο ποτό.
Τα έπιπλα και η διαρρύθμιση
Για τη διαρρύθμιση του χώρου σας, να έχετε ως γνώμονα ότι «κάθε τραπέζι πρέπει να είναι ένα καλό τραπέζι». ‘Ολοι οι πελάτες σας, θα πρέπει να νιώθουν ότι έχουν μία εξαιρετική θέση και θα αποκομίσουν μία εξαιρετική εμπειρία. Τα έπιπλα, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού σας χώρου, θα πρέπει να είναι άνετα, καλαίσθητα και τοποθετημένα έτσι, ώστε να υπάρχει επαρκής χώρος κίνησης ανάμεσα στα τραπέζια και εύκολη πρόσβαση σε κάθε σημείο.

Μπορείτε να επιλέξετε την ομοιομορφία στον χώρο, ή να δημιουργήσετε διάφορα σκέλη στην αίθουσα, με κανονικά σετ επίπλων στο κέντρο και booths με πάγκους και διαχωριστικά, περιμετρικά του χώρου. Πρέπει να διαθέτετε διαφορετικές λύσεις τραπεζιών για να καλύπτουν όλους τους πελάτες, από γωνιές με bistro για τα ζευγάρια, μέχρι τα μεγάλα τραπέζια για τις πολυπληθείς παρέες. Τα στρογγυλά τραπέζια είναι πιο ευχάριστα στο μάτι, χάρη στο “μαλακό” τους σχήμα, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι δε μπορούν να ενωθούν με άλλα, όταν χρειαστεί.
Το στίγμα της επιχείρησης
Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει νόημα, αν δεν έχετε βρει εξαρχής το concept που θα ακολουθήσετε. ‘Ολα τα επιτυχημένα εστιατόρια στον κόσμο, ακολουθούν αυτή τη βασική αρχή: ορίζουν το target group τους και στη συνέχεια, σχεδιάζουν προσεκτικά την εμπειρία με την οποία θα προσελκύσουν τον ιδανικό τους πελάτη, βασισμένοι στις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Κάθε στοιχείο, από το χρώμα των τοίχων μέχρι τα τραπέζια και τα καθίσματα, από τα πιάτα, τα ποτήρια και τα μαχαιροπήρουνα μέχρι το πιο μικρό αξεσουάρ, πρέπει να συμβάλλει στη συνοχή της συνολικής εικόνας και στην “ιστορία” που θέλει να πει αυτός ο χώρος. Εξάλλου, όταν έχουμε εξαρχής στο μυαλό μας μια συγκεκριμένη ιδέα για το τι θέλουμε να δημιουργήσουμε, δεν παρασυρόμαστε από τη μόδα ή από απερίσκεπτες αγορές. Εν ολίγοις, χωρίς concept, οι λεπτομέρειες δεν έχουν νόημα και χωρίς λεπτομέρειες, δεν υπάρχει concept.

‘Ο,τι βλέπουν, ακούν, μυρίζουν, αγγίζουν και γεύονται οι πελάτες ενός χώρου εστίασης, είναι μέρος της εμπειρίας τους και μια ανάμνηση που θα επιλέξουν να επαναλάβουν ή να ξεχάσουν. Επομένως, η διαμόρφωση και η διακόσμηση ενός τέτοιου χώρου είναι μία σημαντική διαδικασία, που αν ακολουθηθεί σωστά, μπορεί να αποφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. Σε αυτή σας την προσπάθεια, η ομάδα της EchoDeco βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας προσφέρει λύσεις, ιδέες και ολοκληρωμένες προτάσεις, ώστε να δημιουργήσετε το ιδανικό περιβάλλον για τους επισκέπτες της επιχείρησής σας.